
Town of Portugal Cove-St. Philip’s 
 

Portable Vendors Policy and Regulations 

 
Pursuant to the authority conferred by sections 198, 413 & 414 of the Municipalities Act, 
1999, and other other powers enabling the Town Council of the Town of Portugal Cove-St. 
Philip's, the following regulation is, by resolution, was adopted on the 3rd day of May, 2022. 
 

 
1. Title 
 
This document shall be known and cited as the Portable Vendors Policy and Regulations. 
 
2. Interpretation 
 
(a) Council- means the Town of Portugal Cove-St. Philip’s. 

 
(b) Portable Vendor- means any stand or vehicle, whether or not that stand or vehicle is self 

moving, drawn by another vehicle or person or is temporarily or permanently stationary, 
or is a stand or vehicle for the sale of food or goods.  

 
(c) Town- will mean the Town of Portugal Cove-St. Philip’s. 

 
(d) “Vendor’s Permit”- means a permit issued by the Council that is valid only for the length 

of time and location stated on the permit. 
 

(e) “Vendor”- means the individual, corporation or partnership whose name appears as the 
holder of the permit for the vending stand or vehicle. 

 
3. Policy Statement 

 
The purpose of this policy is to outline the regulations for the operation of Portable Vending 
establishments in the Town of Portugal Cove-St. Philip’s. 

 
4. Regulation 

 
1. No person shall sell food or goods from a vehicle or stand in the Town of Portugal Cove-
St. Philip's without having first obtained a permit from the Council. 
 
2. The permit shall be valid only for the locations as stated in the permit. 
 
3. The permit shall be revoked on the expiry date stated in the permit.  
 
4. An approval in principle by Council for a Vendor’s Permit shall be valid for a period not 
greater than two years from the grant of approval in principle. During the period that the 
approval in principle is valid, the Portable Vendor must renew their Vendor’s Permit yearly in 
accordance with the Town’s Tax Structure and Schedule of Fees. 
 

 
5. Procedure 



 
Application for a vendor's permit is available at the Town Office. Vendors may be required to 
provide proof of permission from the owner of the site(s) they intend to occupy and will only 
be permitted to set up at certain locations within the Town. No portable vendor will be 
permitted to move to another location within the Town without the approval of Council. 

 
6. Date Effective 
 

April 13, 2010, Motion #2010-118 
 
7. Amendments 
 

Amendment No. 1: May 3, 2022, Motion # 2022-149 (re: Section 4.4) 
 

8. Repeals 
 

This policy rescinds all previous regulations on this subject area. 


